Організатори – члени Європейської Текстильної Мережі, Національної спілки художників України Людмила ЄГОРОВА та Андрій ШНАЙДЕР вже багато років роблять фантастичний симпозіум. Для авторів, які приїжджають до Херсону з різних країн, це можливість поспілкуватися з колегами, для нас, глядачів – можливість побачити художній текстиль європейського та світового рівня. Програма симпозіуму складається з міжнародних виставок художнього текстилю (гобелен, сучасна художня вишивка, батік, аплікація, квілт, об'ємний текстиль) та конференції. У цьому році виставки охопили декілька майданчиків. Перш за все, це центральна виставкова зала, яка дає змогу осягнути палітру сучасного текстилю, а вона величезна. Як і у попередні роки, вражають легкі за формою та глибоко чуттєві робити з Японії. Відкриттям стали роботи авторів з США – їх багато, вони різні і промовисті. Ще одне відкриття – Туреччина, яка за короткий час зробила ривок у сучасному мистецтві, і роботи з текстилю це лише підтверджуюсь. Сподіваюсь, Україна мене теж колись вразить – завдяки таким виставкам наші автори мають змогу побачити, «що носять» у світі і почати експериментувати і з матеріалом, і з темами.

   


Немає сенсу описувати всі роботи, і навіть не тому що їх багато. Це треба бачити. У сучасного художника при удаваному різноманітті виразних засобів є певні обмеження, «стандарти» - чи то живопис, чи то інсталяція. Художники ж текстилю вирішують своє завдання в двох вимірах: перший – це створення образу та концепції роботи, другий – робота з матеріалом, яка одночасно і підтримує традицію, і демонструє нові можливості. Завдяки такому поєднанню майстерності, винахідливості та художнього мислення народжуються твори, яким немає аналогів.

Щоб осягнути масштаб події, треба, окрім виставки у залі спілки художників, відвідати інші проекти симпозіуму:

молодіжна текстильна виставка «Textil for Young», організатор – Анастасія Шнайдер (Літературний музей, вул. Театральна/Горького 1)

Українсько-галландська виставка міні-текстилю (організатори – Людмила Єгорова, Дороті Веддербурн (філія Краєзнавчого музею, вул. Театральна/Горького 5)

Спільний міжнародний мультидисциплінарний мистецький проект «Подарунок», організатор – Роб Бартон (Великобританія), у Краєзнавчому музеї (вул.Соборна 9).


P.S. Бувають фестивалі, які починаються добре, а потім рік за роком втрачають оберти і розчаровують своїх прихильників. «Скіфія» рік за роком не лише демонструє високий рівень, але й не перестає дивувати навіть підготовленого та розбещеного надлишками культурного контенту глядача. Можливо, секрет саме у матеріальності та квазітрадиційності об’єктів цього мистецтва, яку можна відчути лише поруч з твором. Тому позначки «не фотографувати» у виставкових залах здаються зайвими – фото не здатне передати всі нюанси і відчуття, які отримуєш від контакту.

 

   


P.P.S.
В залі до нас підійшов літній чоловік і назвався художником. Розповів, що займається різьбою по дереву. Показав альбом з фотографіями. Пожалівся, що нехороші люди з Криму скопіювали його роботи і запустили у масове виробництво. І начебто хотілося поспівчувати… Але декоративно-прикладне мистецтво частіше за все легко копіюється і легко сприймається аудиторією. Тому мені здається, що справжній сучасний текстиль – це вже давно не ДПМ, а щось більше.