Фото: Стас Остроус, Макс Афанасьєв

Текст: Олена Афанасьєва

 

Аксіома 1. Всі батьки хочуть своїм дітям найкращого майбутнього.

Аксіома 2. Діти – майбутнє нації.

Теорема: Україна – європейська держава з розвинутою економікою, достойним рівнем життя, багатою культурою.

Варіант майбутнього № 1. Сьогоднішні українські діти виростають і через …надцять років стають розумними політиками, які з гордістю надягають вишиванки на свої виступи у Європейському Парламенті, геніальними вченими і розробниками провідних IT-технологій, талановитими вчителями і лікарями, створюють бізнесові імперії, які завойовують світові ринки, народжують мистецькі шедеври, за які на аукціоні Сотбі колекціонери видирають очі музейникам «MoMa». У вільний час всі мандрують світом і займаються самоосвітою.

Варіант майбутнього № 2. Сьогоднішні українські діти виростають і через …надцять років продають на ринках турецькі шкарпетки, сидять за касами у гіпермаркетах, роздають на вулицях стартові пакети лайф та київстар, найміцніші чоловіки кладуть асфальт, який потріскається після першого дощу, найгарніші дівчата танцюють у стріп-барах гостинної Туреччини, лузери ідуть на дачні городи у переповненій електричці, лакери – на заробітки до Польщі чи Португалії. По святах всі одягають вишиванки, збираються біля імпровізованих концертних майданчиків, встановлених на кошти місцевого олігарха, який хоче в депутати, і, поки дітлахи малюють крейдою на асфальті веселки і щасливе майбутнє, слухають народні пісні у виконанні гурту «Криниченька».

P.S. Природа креативить на мікрорівні, щось там закручує у ДНК. Потім ми це звемо генофондом нації і намагаємося розгледіти в обличчях закладений природою потенціал. Про щось вона ж думала, коли це робила…

P.P.S. Хочеться бути оптимістом. Та хай вже йому грець, хоча б реалістом.