«Нехай 11-й ОМКФ набув іншої форми, але його суть лишається незмінною. Ми так само прагнемо показувати якісне кіно глядачу, викликати в ньому емоцію, спонукати до рефлексії», - зазначила генеральна продюсерка ОМКФ 2020 Юлія Сінькевич.



Але дещо залишається незмінним – проведення традиційного open-air кіноперформансу на Потьомкінських сходах.

Нові виклики, звісно, значно впливають на заходи в межах фестивалю. Та попри всі складнощі, в онлайн-форматі відбудуться усі традиційні програмні та позапрограмні покази, а також майстер-класи та пресконференції, включаючи Film Industry Office для представників української та світової кіноіндустрії.

І, нарешті, головне – надзвичайно різноманітна та насичена конкурсна програма. За словами організаторів, цього року на участь у конкурсних програмах 11-го ОМКФ було подано 964 фільми.

До Міжнародної конкурсної програми ввійшли 12 повнометражних фільмів із 19 країн світу. До Національного конкурсу відібрано 7 повнометражних та 11 короткометражних стрічок. У конкурсі Європейського документального кіно візьмуть участь 8 стрічок із 9 країн світу.


Міжнародний конкурс:

          «Атлантида», реж. Валентин Васянович (Україна). Головна нагорода програми “Горизонти” Венеціанського кінофестивалю (2019)

          «Невидимий», реж. Іґнас Йонінас (Литва, Україна, Латвія, Іспанія).  Прем’єра на кінофестивалі в Сан-Себастьяні (2019).

          «Звірі, які чіпляються за соломинку», реж. Кім Йон-Хун (Південна Корея). Спеціальна нагорода жюрі Роттердамського кінофестивалю (2020)

          «Служителі», реж. Іван Остроховський (Словакія, Румунія, Чехія, Ірландія. Світова прем’єра на 70-му Берлінал

          «На абордаж!», реж. Ґійом Брак (Франція). Світова прем’єра на Берлінському кінофествиалі (2020)

          «Ти помреш у двадцять», реж. Амджаж Абу Алал (Судан, Франція, Єгипет, Німеччина, Норвегія, Катар). Приз Луїджи Ді Лаурентіса 76-го Венеціанського кінофестивалю

          «Арабський блюз», реж. Манель Лабіді (Франція, Туніс). Світова прем’єра на Венеціанському кінофестивалі (2019)

          «Материнство», реж. Маура Дельперо (Італії, Аргентина). Три нагороди кінофестивалю у Локарно (2019): Europa Cinemas Label, приз екуменічного журі, спеціальна згадка

          «Добровільний рік», реж. Ульріх Колер та Геннер Вінклер (Німеччина). Світова прем’єра на кінофестивалі у Локарно (2019)

          «Вечеря в Америці», реж. Адам Ремейєр (США). Прем’єра на кінофестивалі “Санденс” (2020)

          «Палке кохання», реж. Фабріс дю Велз (Франція, Данія).

          «Товариш Дракуліч», реж. Марк Бодзсар (Угорщина).

Журі Міжнародного конкурсу 11-го ОМКФ очолить канадський композитор, лауреат премій «Оскар», «Греммі» та «Золотий глобус» Говард Шор.

До складу журі ввійшли: акторка та театральна режисерка Хальдора Ґерхардсдоттір (Ісландія), акторка Жоана Рібейру (Португалія), акторка театру, кіно та дубляжу Лариса Руснак (Україна), актор і режисер Серж Аведікян (Франція).



Національний конкурс

Повнометражні стрічки:

          «Віктор_Робот», реж. Анатолій Лавренишин (Україна).

          «Урсус. Кавказький бурий ведмідь», реж.  Отар Шаматава (Україна, Грузія, Німеччина, Болгарія).

          «Бєс», реж. Єгор Трояновський (Україна).

          «Мій милий дім», реж. Сергій Сторожев (Україна).

          «Родина», реж. Джейден Стівенс (Україна, Австралія).

          «Поміж кадрами», реж. Анастасія Тиха (Україна).

          «Не все буде добре», реж. Адріан Пірву та Олена Максьом (Україна, Румунія).

Короткометражні стрічки:

          «Від цього моменту й назавжди», реж. Ігор Стеколенко (Україна)

          «Прощавай, Головін», режю Мат’ю Ґрімар (Канада, Україна)

          «Нетерпимість», реж. Станіслав Битюцький (Україна)

          «Двоє», реж. Владислав Вітрів (Україна)

          «Ой!», реж. Ольга Золотарьова (Україна)

          «Ще нам усміхнеться доля», реж. Жоанна Ракотоарізоа (Україна, Франція)

          «Шибайголови», реж. Микола Рідний (Україна, Італія, Німеччина)

          «Альфа», реж. Олена Рубашевська (Україна)

          «Поміж тіней», реж. Олександр Стеколенко (Україна)

          «Чачьо», реж. Віталій Гавура (Україна)

          «Слава», реж. Марина Нікольчева, Максим Васянович (Україна)

 

Фільм відкриття – комедія «Босий імператор» спільного виробництва Бельгії, Нідерландів, Болгарії та Хорватії. Стрічка Пітера Бросенса та Джессіки Вудворт продовжує тему, задану у попередній роботі режисерського подружжя «Король бельгійців», яка завоювала Гран-Прі 8-го ОМКФ. Прем’єра стрічки відбулась у 2019 році на кінофестивалі у Торонто в секції Contemporary World Cinema. У фільмі знялись світові зірки кіно. Одну з ролей виконала дочка Чарлі Чапліна, британська та іспанська акторка Джеральдін Чаплін. А персонажа Отто Кролла втілив відомий німецький актор Удо Кір,

Фільм закриття – біографічна драма «Шарлатан». Режисером стрічки спільного виробництва Чехії, Ірландії, Польщі та Словаччини стала польська режисерка Аґнєшка Голланд, яка у 2017 році отримала «Золотого Дюка» ОМКФ за внесок у кіномистецтво.



Особлива подія:

Показ фільму Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва «Номери», який називають однією з найочікуваніших прем’єр цьогорічного фестивалю, відбудеться в межах програми «Спеціальні покази».



Світова прем’єра фільму відбулась у лютому 2020 року в межах програми Berlinale Special ювілейного Берлінського кінофестивалю (Berlinale) за участю творчої команди. Фільм «розповідає про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів все підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю. Десять героїв вже звикли бігти по колу та робити все відповідно до книги Правил. У них немає можливості вибирати, як жити й кого любити. Але життя змінюється з появою нового жителя, якому не відомі чинні закони. Це руйнує спокій пасивної влади. Раптово непохитна віра Номерів розколюється на шматки. Вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити новий світ, де будуть панувати їхні закони.

Бронювання квитків

На oiff.online відкрита можливість попереднього бронювання квитків на фільми конкурсних та позаконкурсних програм

Функція бронювання квитків доступна для власників Фестивальних абонементів, акредитованих представників ЗМІ та власників акредитації Film Industry Office. Забронювати квиток можна безпосередньо на сторінці обраного вами фільму. Інформацію про заброньований квиток ви зможете знайти в особистому кабінеті. Коли фільм, згідно з розкладом, буде доступний, ви зможете переглянути його на сторінці фільму. Одночасно забронювати можна лише 10 квитків. Як тільки ви скористаєтесь одним, ви отримаєте можливість забронювати наступний фільм.

Для комфортного перегляду фестивальних фільмів, рекомендуємо планувати свій розклад заздалегідь, адже кількість переглядів на деякі фільми буде обмежена. Ця інформація буде вказана на сторінці обраного фільму, аби ви могли максимально ефективно скористатися функцією онлайн-перегляду.

Увага! Фільми доступні для перегляду тільки користувачам на території України.

Проморолик 11-го ОМКФ можна переглянути на офіційній сторінці фестивалю в Youtube.



До зустрічі на святі кіно!

Більше інформації на онлайн-платформі Одеського кінофестивалю.

 

ОМКФ 2020 реалізується за підтримки Українського культурного фонду.