У наш час вже нема такого, коли за допомогою єдиного стилю можна було виразити дух епохи. Революційні наукові відкриття і нові технології, що колись надихали безліч дизайнерів уже не є потужним творчим стимулом.


У даний час дизайнери стоять перед найширшим вибором художніх засобів і стилістичних атрибутів, вони вільні змішувати минуле і сьогодення в пошуках майбутнього. То використання у дизайні національних традицій може служити стимулом для творчого процесу. Використання незайманих, не експлуатованих місць, може стати підґрунтям співвідношення традицій і новаторства, що дасть можливість створити щось зовсім нове, яким може керуватися сучасний дизайнер у пошуках форми та змісту для своїх ідей.

На даний момент тема України є дуже актуальною. Все більше людей починають усвідомлювати, що ми є українці та цікавитись нашою культурою, традиціями. Завдяки останнім подіям нас почали впізнавати у світі, і знають що є така країна як Україна зі своєю неповторною культурою, яка відрізняється від її сусідів. І цей час треба використовувати для самовизначення та розвитку туризму. То використання у дизайні національних мотивів допоможе в цьому. Особливістю нашою культури є те, що краса є головним пріоритетом у мистецтві.



1. Мозаїка



















В даній роботі представлено дизайн рішення лебединого озера у Комсомольському парку міста Херсона. Так як реконструкція функціонування та утримання цього озера є дуже дорогим, запропоновано використовувати його як естетичний акцент усього парку та для практично використовувати як паркову зону де жителі нашого міста можуть приємно відпочити. В чаші озера розмішені лавки, ростуть дерева, газон, також присутні інтерактивні моменти (вуличний театр, що стане місцем для перфоменсів, це на сьогоднішній день актуальна тема серед молоді), а головним акцентом є декоративна квітка у національному колориті, яка розміщена у центрі басейну. Використання національних мотивів у первісному вигляді не є доречним. Практичним було використати такий метод у дизайні, як стилізація. Мода на стилізований дизайн у національному та історичному дусі захопила весь світ. Буває, коли стилізована форма запускається в «серійне виробництво» і стилізований об’єкт стає модним предметом широкого споживання. Позитивною стороною стилізації є та актуалізація національних тем у мистецтві, що з кожним десятиліттям стає особливо важливим, особливо в урбаністичному середовищі типової архітектури.




В даному проекті запропоновано використати як декор ландшафту різнорівневу мозаїку з зображенням петриківського розпису, як найбільш відомого виду декоративного мистецтва. Це зображення було стилізовано: вибраний макрозбільшений фрагмент петриківського орнаменту, який було розбитого на пікселі. Таке макрозбільшення окремого маленького фрагменту та розбиття його на пікселі надає традиційному мотиву нове сучасне звучання.

Запропонований декор на основі петриківського розпису красивий та актуальний, вирішить проблему «сухості» в збудованому ще в радянські часи парку та надасть йому образної насиченості емоційності та смислової змістовності.

Дана мозаїка може бути виконана з різних матеріалів: дерево, пластик, блоки.
Сучасні технології дозволяють отримувати зовсім нові й функціональні будівельні та оздоблювальні матеріали, які приходять на заміну старим не тільки тому, що стають модними, але й тому, що істотно перевершують більш ранні варіанти за властивостями, якістю, а ціни при цьому залишаються прийнятними. Причиною тому максимальна автоматизація виробництва, використання економного сировини і технологій. Одним з таких матеріалів сьогодні є паперово-шаруватий пластик. Сьогодні цей пластик широко використовується в різних конструкціях і в обробці.
 




2. Розпис





Все дуже просто! Концепція полягає в тому щоб створити арт-майданчик для проведення фестивалів розпису для всієї України а може і для світового масштабу!



3. Вода



Якщо озеро робити з водою то наша концепція хотіла б заявити про себе як про варіант який міг би стати новою, свіжою родзинкою міста Херсона!